Fundația Rotary

Istoria Fundației Rotary

În 1917, Președintele Rotary International, Arch C. Klumph, a avut o idee grandioasă: înființarea unui fond comun de donații, „în scopul de a face bine în lume”. O decizie ce avea să schimbe cursul organizației. Până în 1928, fondul a atins suma de peste 5.000 dolari SUA și a fost redenumit Fundația Rotary, devenind o entitate distinctă în cadrul Rotary International. Cinci Trustees, inclusiv Klumph, au fost numiți pentru a menține, investi, gestiona și administra toate bunurile acesteia. . . ca un trust unic.

Programele și Evoluția Fundației Rotary

În 1930, Fundația a făcut prima sa donație de 500 dolari în folosul Societății Internaționale pentru Copii Crippled. Însă Marea Criză și cel de-al Doilea Război Mondial au împiedicat creșterea Fundației. În 1947, după decesul fondatorului Rotary, Paul P. Harris, fondurile au început să se îndrepte spre Rotary International, iar Fondul Paul Harris Memorial a fost creat pentru a reînvigora Fundația. În acel an, a fost stabilit și primul program al Fundației, precursor al Fundației Rotary Ambasadorial, Burse de studiu. În perioada 1965-1966, trei noi programe au fost lansate: GSE, premii pentru tehnica de instruire și subvenții pentru activități în concordanță cu obiectivul Fundației Rotary, care mai târziu a fost numit M Granturi. În 1978, a fost lansat Programul de Granturi pentru Sănătate, Foamete și Umanitate (3-H) și, în 1980, a fost creat programul Rotary voluntari ca parte din acest program. În 1984-85, a fost anunțat PolioPlus, iar în anul următor au apărut Granturile pentru profesorii universitari. În 1987-88, au avut loc primele forumuri de pace, care au condus la înființarea de programe de burse pentru pace și studiul conflictelor.

Recunoașterea și Contribuțiile în cadrul Fundației Rotary

Sprijinul Fundației Rotary a crescut enorm de-a lungul timpului. De la prima donație de 26.50 dolari în 1917, Fundația a primit contribuții în valoare de mai mult de 1 miliard de dolari. Într-un singur an, 2003-2004, au fost donate peste 70 milioane dolari. Până în prezent, mai mult de un milion de persoane au fost recunoscute ca Paul Harris Fellows, oamenii care au donat 1.000 de dolari anual la programele Fondului sau cărora li s-a contribuit în numele lor cu această sumă. Acest suport puternic, împreună cu implicarea Rotarianilor la nivel mondial, asigură un viitor sigur pentru Fundația Rotary și lucrările sale vitale pentru înțelegerea internațională și pacea în lume.

Proiecte recente derulate prin Fundația Rotary în cadrul Rotary Club București

Recent, în cadrul Rotary Club București, au fost derulate proiecte de anvergură prin intermediul Fundației Rotary. Primul proiect a fost derulat în colaborare cu clubul Rotary Paris și a constat în dotarea cu aparatură medicală a secției 1 chirurgie de la spitalul de copii Grigore Alexandrescu din București. Mai exact, proiectul s-a ridicat la valoarea de 100.000 USD și a implicat sponsorizarea cu o linie de cistoscopie – manevră ce permite atât explorare diagnostică, cât și intervenții minim invazive. Tot în cadrul acestui proiect, s-a achiziționat și instrumentar chirurgical de înaltă specializare pentru realizarea intervențiilor chirurgicale complexe: 9 truse și 5 seturi reprezentând material suplimentar. Al doilea proiect a fost derulat cu clubul înfrățit Rotary Club Cerignola din Italia și a constat în donarea unei căzi de hidromasaj centrului catolic de îngrijire copii cu afecțiuni extreme și bătrâni bolnavi Don Orione, din localitatea limitrofă Bucureștiului, Voluntari. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 18.000 USD.